TV3 Live Online Streaming TV Malaysia

TV3 dilancarkan pada 1 Jun 1984 dengan slogan "Sukaramai Series". Sistem Televisyen Malaysia (STMB) atau TV3 dilancarkan sebagai televisyen swasta pertama di Malaysia. Beliau adalah sebahagian daripada Media Prima Bhd. TV3 mula menyiarkan di Lembah Kelang, (sekitar Kuala Lumpur, bandar terbesar di Malaysia) pada 1 Jun 1984.

Pada Julai 1984, TV3 menganjurkan liputan langsung Los Angeles Olympics, Amerika Syarikat, saluran pertama di negara ini. Ini dibuktikan dengan peningkatan dalam Saham STMB di Papan Utama Bursa Saham Kuala Lumpur pada bulan April 1988.

Sejak pelancarannya, TV3 telah mengatasi stesen televisyen lain di Malaysia dan telah dua kali mencapai 51% penonton (12 Januari-18 Januari 2003 dan 29 Jun-5 Julai 2003), ratusan penonton yang paling tinggi yang pernah dicapai oleh stesen televisyen Malaysia. Dari segi pendapatan pengiklanan, kesatuan menetapkan kedudukan kepimpinannya dan terus menghasilkan pertumbuhan hasil yang mantap daripada iklan. TV3 terus meningkatkan kekuatannya untuk perbelanjaan dan penghantaran, dan kakitangannya menerima latihan dan pembedahan berterusan dalam penerbitan televisyen. Ini membantu TV3 untuk kekal sebagai penyiar komersil swasta terkemuka.

Dengan pemulihan ekonomi Malaysia, terdapat permintaan umum untuk program tempatan, termasuk berita, hal ehwal semasa, majalah, ceramah, hiburan, sains, drama atau filem. Dengan satu penyiaran televisyen asas yang kukuh telah merevolusikan perbelanjaan kandungan tempatan untuk peringkat yang menakjubkan dalam industri penyiaran.

Stesen TV3 telah menjadi perintis dengan menghasilkan program yang berkualiti dan telah menarik perhatian dan kesetiaan para penonton Malaysia. Percaya bahawa penempatan penyiaran adalah cara, TV3 terus menyatukan pekerja dan peralatan untuk menghasilkan kandungan tempatan yang berkualiti. Walau bagaimanapun, stesen ini juga menyiarkan reka bentuk asing yang berkualiti.

TV3 kini disiarkan dalam UHF (frekuensi ultra tinggi), tetapi juga terdapat di Lembah Kelang di VHF (frekuensi yang lebih tinggi) gelombang III Saluran 12. Di Lembah Kelang, saluran UHF adalah 29.

TV3 juga boleh diakses di saluran Astro 103 (sebelum ini di saluran 7, kemudian saluran 3).

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel